Filmfestivalen – den kompletta guiden till årets evenemang

gbgfilmfestival

Som en kulturhändelse av rang i Göteborg kan man räkna den årliga filmfestivalen. En som bevakat den varje år och dessutom ett 40-tal andra filmfestivaler utomlands, bland annat i Berlin och Venedig är Sven E Olsson. Han beskriver filmfestivalen i Göteborg så här:

”Filmfestivalen i Göteborg startades 1979 av de båda filmentusiasterna Göran Bjerkendal och Gunnar Carlsson. I Stockholm, staden på landets baksida, hånlog många åt tilltaget och tilltagsenheten. En riktig svensk filmfestival kunde naturligtvis endast skapas i huvudstaden, där alla filmbolag, filmarbetare och Svenska Filminstitutet fanns, så gick pratet runtom i branschen.”

Medan det pratades och planerades där uppe i Kungliga Huvudkommunen bestämde sig Göran Bjelkendahl och Gunnar Carlsson för att realisera sina drömmar. Och se, redan den första Göteborg Film Festival kunde stolt visa ett antal stora och betydande verk av filmskapare från andra hörn av världen än Hollywood – för en publik som inte så sällan översteg vad biolokalen på Studentkåren kunde svälja. Snart växte festivalen, som fortfarande hade sitt centrum på Studentkåren, ut i de stora biograferna på Avenyn, och redan den tredje festivalen hade lockat massor av ackrediterade journalister och branschmänniskor, bland annat deltagare från Norge, Västtyskland, Danmark och England.

Och antalet medlemmar – oavsett om man köper en biljett eller 21 biljetter till festivalen ska – man ha ett medlemskort – hade fördubblats till drygt 3 000 från föregående år. Göteborg Film Festival hade kommit för att stanna. Och för att bli mycket, mycket större!

Festivalen växte vidare, från en halv vecka till l0 dagar. Och festivalens nav flyttades från Kåren-Avenybiograferna till Järntorget och biografen Draken. Då och då har den konstnärliga ledningen bytt skepnad eller, som i Gunnar Bergdahls fall, hatt. Han efterträddes så av Jannike Åhlund och hon, helt nyligen av Marit Kapla.

GIFF-logo30-års jubileumet – en milstolpe
År 2007 firade festivalen sitt 30-årsjubileum, fast detta egentligen inträffade först 2008. Av skäl som kanske har med vidskepelse att skaffa hoppade nämligen Göran Bjelkendahl och Gunnar Carlsson från den 12:e Göteborg Film Festival direkt till den 14:e …

Just år 2008 visade, som det lite kaxigt heter numera, Göteborg International Film Festival omkring 450 filmer, korta och långa, från ett 60-tal länder -för en publik runt 125 000 och med mängder av ackrediterade från länder även utanför Norden. Detta är Nordens i särklass största och viktigaste filmfestival; ett viktigt skyltfönster mot världen såväl för svensk som för övrig nordisk film. Åtta nya långfilmer tävlade, exempelvis, om Nordiska filmpriset på 80 000 kronor.

2014 års festival

I skrivande stund är det bara 16 dagar kvar till 2014 års festival. I år är det en hel del fokus på vårt grannland i öst, Ryssland, där även årets festivalkonstverk gjorts av konstnärskollektivet Pussy Riot. Fredagen 24 januari hålls den stora invigningsfesten på Pustervik och kvällen går som sig bör i livemusikens tecken med akter såsom Lucy Love, Xenia Kriisin, INVSN och Könsförrädare.

Omfattande seminarieprogram, debatter och föreläsningar
Utöver filmvisningarna erbjuder Göteborg International Film Festival också ett omfattande seminarieprogram, Cinemix kallat, där det varje dag erbjuds debatter, föreläsningar och, inte minst viktigt, samtal mellan publiken och aktuella filmskapare. Hur ofta, i konstens värld, blir en sådan dialog möjlig eller offentlig?

På det ekonomiska planet har filmfestivalen förmodligen en ganska stor betydelse för staden Göteborg: Förflyttningar, måltider, övernattningar och, inte minst all gratisreklam i svenska och utländska medier.

För många göteborgare har filmfestivalen kommit att bli något av vad älgjakten är i skogslänen; en oumbärlig gemensamhetsakt. Själv har jag en granne, till yrket polis, som i drygt lo år tagit ut en veckas semester för att under ett antal hektiska dygn se 20-30 filmer.

Men festivalens allra största betydelse torde ligga i det obestridliga faktum att den har bevisat att det finns en publik beredskap för berättelser i geografiska och socio-ekonomiska sammanhang långt bortom den gängse biorepertoaren, om filmerna bara visas. Jules Verne lät Philias Fogg ta sig runt jorden på 80 dagar. I Göteborg kan man göra det på 10. ”Och god film blir” lär en gång Norman Mailer ha sagt till Lars Forsell, ”en del av våra drömmar, vår minnesskatt, vårt känslomässiga referenssystem”.

Att den årliga filmfestivalen blivit en betydelsefull del av Evenemangsstaden Göteborg är i alla fall fullständigt klart.

No comments yet.

Lämna ett svar