Här började allt

I stadsdelen Krokslätt i Göteborg ligger en gata som fått namnet Utlandagatan. Den är uppkallad efter det medeltida prosteriet Utlanda. Dit hörde bl a Sävedals härad med Örgryte socken. På denna sockens marker grundlades Göteborg.

Det placerades alltså i kanten av Lidanden, dvs i den del av Sverige som sköt fram till Västerhavet som en kil mellan Danmark och Norge. Det var efter mycket noggrant övervägande som detta läge valdes. En stadsborg här skulle bli effektivare från militär strategisk synpunkt än Gamla Elfsborg som lösts in 1619 för dryga utskyldspengar. En hamn i skydd av denna fästning, planerad efter den dåtida försvarskonstens senaste regler, bjöd famnen åt fartyg från hela den seglande handelsvärlden. En inbjudan som tacksamt mottagits och utnyttjats under mer än tre och ett halvt sekel.

Utlandagatan idag.
Idag tillhör Utlandagatan staddelen Johanneberg och är en pittoresk gata i centrala stan bara några kilometer från Korsvägens puls, Lisebergs nöjespark och andra välkända turistattraktioner såsom Universeum och Scandinavium.

utlandagatan

No comments yet.

Lämna ett svar