Hitta Julbord i Göteborg # 4 Restauranger med Traditionell & Modern julmat

bordDet har väl knappast undgått någon människa att Göteborg som stad gjort ett slags gastronomisk resa de senaste tio, femton åren som bara kan beskrivas som anmärkningsvärd.

Och att man numera kan njuta av mat från världens alla hörn utan att behöva röra sig många metrar utanför city. Detta är även en utveckling och ”internationalisering” som påverkat utbudet av julbord i Göteborg.

Sålunda är begreppet julbord i inte enbart synonymt med det klassiska bondebordet; numera kan man njuta av julmat av vild skiljda slag, och för den med äventyrlig smakpalett finns det massor av olika julbord att prova.

På den här sidan är det vår ambition att tipsa om just julmat, men vi har i år beslutat oss för att primärt fokusera på de konventionella. Tanken är dock att denna lista kommer att utvecklas och utökas allt eftersom.

Ordenshusens Festlokaler

För dig som letar efter ett traditionellt, svenskt julbord kan vi varmt rekommendera Ordenshusens festlokaler på Lennart Torstenssonsgatan (ligger i Johanneberg, ett stenkast från Näckrosdammen).

Här erbjuds vällagad, rustik julmat med fokus på smak, serverad i en miljö som väcker julkänslorna till liv och för tankarna till det gamla bondesveriges dignande julbord. Detta julbord serveras från och med sista veckan i November och fram till dan före dan för doppardagen (dvs 22/12).

Läs mer om: Ordenshusen

Sjömagasinet Julbord

Sveriges bästa? Ja, vi vågar i alla fall påstå att Sjömagasinets julbord i Göteborg tillhör landets absolut bästa. Det var ett underbart julbord när Leif Mannerström drev Sjömagasinet, och efter att ha besökt denna anrika Göteborgsrestaurang i Ulf Wagners regi, så kan vi konstatera att Sjömagasinet fortfarande levererar den bästa julmaten som går att köpa för pengar. Det är kanske inte så konstigt. Förutom det kulinariska geniet Wagner, så står även Gustav Trägårdh, Årets kock 2010, vid spisen på Sjömagasinet.

Dessutom är detta ett julbord som levererar ett mervärde långt utöver det strikt gastronomiska. Stämningen, miljön, ja hela inramningen därnere vid vattnet på Klippans kulturreservat med hela havet precis utanför fönstret är som gjort för att frammana den där nostalgiska känslan av jul som barnet inom oss har bevarat. Sprakande eld i brasan, varm, hemlagad glögg serveras till de väntande gästerna utanför entrén. Med andra ord: ett julbord i Göteborg är vara stolt över.

Läs mer om: Sjömagasinet

Hamnskorgens (Liseberg) Västkustinspirerade Julmat

Vi har tidigare talat om ”traditionella julbord” i generella termer, men vad som brukar stå på bordet i juletider beror förstås inte bara på vilket land man kommer ifrån, utan också från vilken del av landet. Och eftersom denna webbplats är tillägnad västkustens största stad, ska vi i konsekvensen namn också rekommendera julbord i Göteborg med lite extra ”västkust” bland ingredienserna.

Ett sådant julbord är Hamnkrogens. Förutom de traditionella, hemlagade julbordsrätterna serverar Hamnkrogen även en rad exklusiva fisk- och skaldjursanrättningar som känns som själva kvintessensen av vad det kulinariska västkusten handlar om. Alla som förbokar får dessutom reducerat pris på ett besök i populära isbaren.

Mer info på hittar du på: Hamnkrogen på Liseberg.

Golden Days – opretantiöst och vällagat

Golden Days är en institution i Göteborg för alla ölälskare, men det ska också understrykas att denna charmiga pub serverar härlig klassisk julmat med lite extra fokus på sill som passar miljön (sherrysillen är riktigt najs!).

Detta är därtill en julbord som skalat bort allt pretantiöst överflöd och som följaktligen lagt fokus på allt det goda på julbordet.

Läs mer om: Golden Days